Μετεγχειρητικό μασάζ
Πολλές φορές βρισκόμαστε στο χειρουργικό κρεβάτι είτε από επιλογή (λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, κοιλιοπλαστική, ανόρθωση γλουτών κ. α), είτε επειδή η ανάγκη διατήρησης της υγείας μας το επιβάλλει. Ωστόσο, η χειρουργική αποκατάσταση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης, μπορεί να είναι μια επίπονη και μακρά διαδικασία και να περιλαμβάνει σημαντικές προκλήσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό:
Πόνος και δυσφορία: Ο πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα μετά την επέμβαση. Η αποτελεσματική διαχείριση του πόνου είναι ζωτικής σημασίας για μια άνετη ανάρρωση.
Οίδημα: Το πρήξιμο και η κατακράτηση υγρών στην χειρουργική περιοχή είναι συχνές. Αυτό μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα και να επιτείνει την ενόχληση.
Περιορισμός κινητικότητας: Ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρχει προσωρινή καθήλωση ή περιορισμός της κίνησης.
Κόπωση: Το σώμα χρειάζεται επιπλέον ενέργεια για τη διαδικασία επούλωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κόπωση.
Συναισθηματικές προκλήσεις: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι συναισθηματικά προκλητική. Τα συναισθήματα άγχους, φόβου ή απογοήτευσης είναι συνηθισμένα.
Αλλαγές στην όρεξη και την πέψη: Η χορήγηση αναισθησίας και τα φάρμακα για τον πόνο μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν την όρεξη και την πέψη.
Διαταραχές ύπνου: Ο πόνος, η δυσφορία και οι αλλαγές στη ρουτίνα μπορούν να συμβάλουν σε διαταραχές ύπνου.
Χρονοβόρα αποκατάσταση και φυσικοθεραπεία: Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να απαιτούν αποκατάσταση ή φυσικοθεραπεία για να την ανάκτηση της δύναμης, της ευελιξίας και της λειτουργικότητας.
Επιπλοκές: Αν και είναι ασυνήθιστες, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως μόλυνση, θρόμβοι αίματος ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην αναισθησία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια των επιπλοκών και να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν είναι απαραίτητο.
Πως μπορεί να βοηθήσει το μετεγχειρητικό μασάζ;
Το μετεγχειρητικό μασάζ είναι μια ανώδυνη θεραπεία, βασισμένη στις αρχές της λεμφικής μάλαξης, που εφαρμόζεται με σκοπό να διευκολύνει την επούλωση, να μειώσει τον πόνο και την ενόχληση και να προωθήσει τη χαλάρωση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ήπιες και προσαρμόζονται στην ιδιαίτερη κατάσταση του ατόμου και στο είδος της χειρουργικής επέμβασης που υποβλήθηκε.
Allow yourself to heal.
Μείωση του πόνου: Ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου ,προάγοντας την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών “παυσίπονων” του σώματος.
Μείωση οιδήματος: Το πρήξιμο υποχωρεί μέσω της κινητοποίησης της λέμφου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.
Βελτιωμένη κυκλοφορία: Τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί να ενισχύσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς που χρειάζονται επούλωση. Η βελτιωμένη κυκλοφορία υποστηρίζει επίσης, την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων από το σώμα.
Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ανάκτηση κινητικότητας: Το μασάζ, ειδικά όταν συνδυάζεται με ήπιες διατάσεις, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας και του εύρους κίνησης. Αυτό είναι ευεργετικό για χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα ή να αφορούν τις αρθρώσεις.
Διαχείριση ουλώδους ιστού: Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του σχηματισμού ουλώδους ιστού και να προωθήσει την αναγέννηση υγιών ιστών. Το Scar Tissue Massage μπορεί να εφαρμοστεί μόλις η τομή επουλωθεί επαρκώς.
Χαλάρωση και μείωση του στρες: Η μετεγχειρητική αποκατάσταση μπορεί να είναι αγχωτική και το μασάζ προσφέρει μια χαλαρωτική εμπειρία. Το μειωμένο στρες μπορεί να συμβάλει στη συνολική ευεξία και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαδικασία επούλωσης. Το μασάζ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης.
Βελτίωση ποιότητας ύπνου: Η χαλάρωση που προκαλείται από το μασάζ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Η επαρκής ανάπαυση είναι ζωτικής σημασίας για τις διαδικασίες επούλωσης του σώματος.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προτού αποφασίσετε να ενσωματώσετε τη θεραπεία μασάζ στο πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης, ώστε να σας προσφέρει καθοδήγηση για το πότε είναι σωστό να ξεκινήσετε, τη συχνότητα, αλλά και εξατομικευμένες προτάσεις αντιμετώπισης.